Duits & Lauret: Stoer bier in een stoer fort

5 juli 2018

De afgelopen jaren bouwde Duits & Lauret een stevige naam op in de wereld van het speciaalbier. De thuis ontwikkelde recepten werden elders ‘in het groot’ gebrouwen. Sinds dit jaar doen ze dat laatste ook zelf. In Fort Everdingen. Gebouwd tussen 1842 en 1877 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het nu zowel een bierbrouwerij met proeflokaal als een zeer bijzondere (event)locatie.

Duits & Lauret. Het is een goede naam voor een biermerk. Een naam bovendien die gestoeld lijkt op een lange historie. Niets is minder waar. Het zijn simpelweg de achternamen van de twee eigenaren. Daniëlle Duits en Marco Lauret en het merk dateert ‘pas’ uit 2009. Opgeleid als respectievelijk psycholoog en fysiotherapeut hingen ze recent hun oude banen definitief aan de wilgen om echt voor zichzelf te beginnen. Daar ging wel een traject van jaren aan vooraf.Ze zochten al langer naar een zogeheten ‘zichtlocatie’ voor hun eigen brouwerij, maar konden niet echt een geschikt pand vinden. Tot ze in 2014 het Fort Everdingen tegenkomen. Het is net te koop gezet door Defensie dat het complex tot dan toe potdicht heeft gehouden voor pottenkijkers.Anders dan veel andere forten die werden gebouwd in de 19e eeuw bleef Fort Everdingen nog lang zijn militaire bestemming houden. Niet meer als verdedigingswerk tegen een mogelijke vijand, wel als een afgesloten complex waar de Explosieven Opruimings Dienst aan het werk was.Tot ook zij verhuizen. En wie belangstelling heeft voor de verlaten locatie mag een businessplan voorleggen om het oude verdedigingswerk van een tweede leven te voorzien. Er worden in totaal 18 plannen ingediend maar het idee om er een brouwerij annex proeflokaal te realiseren wordt als het meest haalbare beschouwd. Voor een symbolische 1 euro krijgen Duits en Lauret het complex in handen. Het is dan april 2015.Een kleine drie jaar later poseren ze voor de fotograaf. Op een kanon dat ouder is dan het fort zelf. Dat wel. Het is een mooie voorjaarsdag en er wordt volop gewerkt in- en rondom het imposante fort. Vooral op zondagmiddag trekt het proeflokaal inmiddels veel gasten. En regelmatig zijn er groepen die komen voor een rondleiding en een bierproeverij. Ook het aantal aanvragen voor vergaderingen of bedrijfstrainingen groeit inmiddels sterk. ‘Het is een gewilde locatie. Centraal gelegen en in een unieke omgeving natuurlijk. In de eerste periode hebben we vooral heel veel puin geruimd’, zegt Duits. ‘Er lag gewoon nog enorm veel troep. Van een agressief defensieterrein hebben we het een vriendelijke uitstraling gegeven’, zegt hij tevreden.

 

Oorkondes

Jaren geleden leerden ze elkaar kennen in de zorg en blijken allebei een liefde te hebben voor speciaalbier. Er wordt samen een paar keer bier gebrouwen en dat wat ze maken valt ook bij anderen in de smaak. De in eigen huis ontwikkelde recepturen worden steeds verder geperfectioneerd tot ze ook de volgende stap aandurven, het op commerciële schaal op de markt brengen van hun eigen bieren. In 2009 komt het eerste Duits & Lauret bier op de markt. Om het op deze schaal te kunnen brouwen wijken ze uit naar de Proefbrouwerij in het Belgische Lochristi. Een brouwerij die gespecialiseerd is in het brouwen voor ‘derden’.  Het is een perfecte samenwerking die tot op de dag van vandaag bestaat. Marco Lauret wijst op een wand in het nieuwe proeflokaal. Er hangen tientallen oorkondes, binnengesleept tijdens nationale en internationale bierwedstrijden als de Dutch Beer Challenge en de Bruxelles Beer Challenge.Achter een glazen wand is de nieuwe brouwinstallatie te zien waarmee ze voor het eerst sinds hun bestaan nu ook hun eigen bier in grotere hoeveelheden kunnen brouwen. Wat hier in het voormalige fort wordt gebrouwen, wordt hier in het eigen proeflokaal geserveerd en opgedronken. De bieren die worden afgevuld op flessen en fusten komen voorlopig nog wel uit België. ‘Dit is een grote installatie. Die willen we eerst volledig in de vingers hebben voordat we er echt grootschalig mee gaan brouwen. Constante kwaliteit van onze bieren vinden we belangrijk.’Even later laat Marco Lauret het complete complex van binnen zien. Het is een indrukwekkende stap terug in de tijd. Ooit werd het gebouwd om een maandenlange belegering te kunnen doorstaan. Dus zijn de meeste muren bijna een meter dik, zijn er op de wanden her en der nog oude aanduidingen zichtbaar. Hij vertelt dat hier in de periode van de eerste wereldoorlog, toen Nederland neutraal was, honderden soldaten dicht op elkaar leefden. Om een lange belegering vol te kunnen houden beschikte het fort over een eigen watervoorziening. Regenwater dat op het dak valt werd door de hierop aangelegde en metersdikke aarden wal gezuiverd en komt ook vandaag de dag nog in een speciale tank terecht. Volledig gevuld is deze groot genoeg om het tijdens een beleg drie maanden uit te houden.Die functie is nu verdwenen. Toch is een deel van het watersysteem nog steeds bruikbaar. Het hier opgevangen water komt terecht in een reinwatertank met een inhoud van 65m2. En is goedgekeurd als brouwwater. De leiding naar de brouwerij is al aangelegd.

Majestueus uitzicht

Op de vrijdag dat we het fort bezoeken is er een lang weekend voor de boeg. Er komt een camper aangereden die door Duits naar de tijdelijke staplek wordt verwezen. Even verderop wordt nog druk gewerkt aan de definitieve parkeerplaats voor de kampeerwagens die rond deze tijd volledig in gebruik is. Het moet uitgroeien tot een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Net als de kleine natuurcamping die dit jaar ook de nodige gasten moet gaan trekken. ‘Voor de financiële haalbaarheid van dit hele project is het nodig dat je ook andere inkomsten aanboort’, zegt Lauret. Het hele project is volgens hem een grote leerschool. ‘Door de omvang is het al erg bijzonder, maar het is natuurlijk ook een enorme investering. We hebben heel veel gefaseerd gedaan maar het financiële aspect blijft een belasting op wat mogelijk is. Ook omdat het dagelijkse werk gewoon doorgaat.’En natuurlijk kunnen ze er niet zelf altijd zijn. Dus krijgen ze hulp van twee vaste krachten. In de fortwachterswoning aan de ingang van het complex woont zelfs een heuse fortwachter. Dit echtpaar bakt appeltaarten voor de vroege gasten, helpt kampeerders met vragen als Duits & Lauret zelf met andere dingen bezig zijn en helpt mee achter de bar van het proeflokaal. Voor veel andere en wat eenvoudiger werkzaamheden krijgen ze hulp van mensen die in de dagbesteding zitten. Het past bij de achtergrond van de beide eigenaren, maar ook bij de importantie die maatschappelijk verantwoord ondernemen voor ze heeft.Hij loopt verder door het enorme complex. We beklimmen een toren die een majestueus uitzicht biedt over het landschap. De rivier Lek in de rug, aan de andere kant een rij bunkers langs de dijk die dateren van kort voor de Tweede Wereldoorlog, Het in een ronde vorm gebouwde gebouw heeft verschillende ruimten met schietgaten. An de muur haken waaraan hangmatten gehangen konden worden voor de soldaten zodat ze konden slapen. Weer op de begane grond wijst hij op een gesloten deur. Hier bewaart biersommelier Fiona de Lange een deel van haar voorraad gerijpte bieren. Regelmatig organiseert ze voor belangstellenden proeverijen op het Fort. Het rijpen van bieren doen Duits & Lauret ook zelf. In de ruimte waar voorheen explosieven lagen opgeslagen. Zeker de zwaardere bieren van het duo ondergaan een smaakverandering als ze een tijdje bewaard worden. Tijdens proeverijen kunnen zo van hetzelfde bier meerdere jaargangen worden geproefd.

 

Bijzondere events

De ligging en de historie van het Fort Everdingen zorgen ervoor dat er veel aanvragen zijn voor vergaderingen en andere bedrijfsactiviteiten. Omdat een grote keuken ontbreekt werd een paar keer samengewerkt met het biologische werkende Suzette Catering. ‘Maar ze is er mee gestopt dus we moeten nog kijken hoe we dit gaan invullen’, zegt Lauret. Dat hij zelf geen keuken installeert heeft te maken met zijn horeca-collega die op een steenworp afstand in het Werk aan het Spoel – ook een onderdeel van de Hollandse Waterlinie – al een restaurant exploiteert, Caatje aan de Lek geheten. ‘Het is de reden dat we geen lunch- of dinerkaart voeren. ‘ Gasten in het proeflokaal of op het ervoor gelegen terras kunnen bij het bier wel zelfgemaakte gehakballetjes bestellen. Bereid in een kleine ruimte in het fort zelf.

Nog steeds moet er veel werk worden verricht. Het grote terrein heeft meer nodig dan een schoonmaakbeurt. Nu het fort zelf grotendeels van rommel is ontdaan kan worden nagedacht over de verdere exploitatie ervan. Door de ligging is de natuur en de aanwezigheid van vogels en vleermuizen is niet alles toegestaan, de ruimten in het fort lenen zich stuk voor stuk voor bijzondere events. Van trouw- tot bedrijfsfeesten. Lauret: ‘Er komen steeds meer aanvragen binnen voor uiteenlopende activiteiten. ‘Rondleidingen, maar ook zoiets als rennen over het fort. Maar het is wel een Rijksmonument, dus er mag ook niet zoveel hier. We vinden ook dat het moet passen bij het fort. Laatst hadden we hier een Slow Food markt. Met 24 kraampjes. Dat was een groot succes.’

Voor Misset Catering 3, juli 2018


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht